Kütüphaneler Haftasını Etkinliklerle Kutladık

Okulumuzda Kütüphaneler Haftasını Etkinliklerle Kutladık.

Okulumuzda Kütüphaneler Haftasını Etkinliklerle Kutladık. Edebiyat Öğretmenlerimizden Osman USTA Öğrencilerimize kütüphaneleri gezdirdi. Kütüphanelerin ve kitapların önemi anlatıldı.Okulumuzun Panosu düzenlendi.

Kütüphaneler Haftası Nedir?

Ne Zaman Kutlanır?

Neden Kutlanır?

Ülkemizde 1964 yılında başlayan kütüphaneler haftası, her mart ayının son pazartesi günü başlamakta ve bir hafta sürmektedir. Amacı ise özellikle öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırma, sevdirme ve okumanın vermiş olduğu lezzeti kavratabilmektir.

Bu haftayı belirleyen kurum ise Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bundan 54 yıl önce mart ayının son pazartesi günü başlatılan ve kütüphane sevgisini insanlara aşılamak adına yapılan kutlamaya kütüphaneler haftası adı verildi. Bu haftanın en dikkat çekici özelliği ise, yetmiş bin kişiye bir kütüphane düşmesidir. Bu verileri ise bizlere Türkiye İstatistik Kurumu vermektedir.

Genel olarak Türkiye’ de 1 milli kütüphane, Halk kütüphanesi 137 tane, beşyüz elli iki tanede üniversite kütüphanesi yer almakla birlikte örgün ve yaygın eğitim kurumlarının ise 27 binlerdeki sayıları kütüphanesi ile toplamda 29 binlere varan kütüphane sayıları elde edilmektedir.

Kütüphaneler Haftası Nedir?

Kütüphaneler haftası, 1964 yılında kurulmasından sonra her mart ayının son pazartesi kutlanmaya başlanmış ve bir bir haftalık süreye yayılmıştır.

Kütüphanelerin Amacı Nedir?

Bu hafta da okullarda öğrencilere kitap sevgisi aşılanmakta, kitap okumanın güzellikleri, insana verdiği değeri göstermesi adına farklı etkinliklerde yapılmaktadır. Bu durum sadece öğrencilerle ilişkilendirilmeyip, Türkiye genelinde tüm insanlara kitap okumanın ne kadar anlamlı ve hayattaki yerinin güzelliği gösterilmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde okuma yazmanın yüksek seviyede olması, her kesimin okuduğu anlamına gelmemekle birlikte, okumanın hayatımızın her kademesinde ve her anında önemli bir unsur olduğu insanlara aktarılmaya çalışılmaktadır.

Kitapların Türleri Nelerdir?

Kitaplar genel olarak aşağıdaki türlerden oluşmaktadır.

* Bilgi amaçlı Kitaplar

Bu kitaplar genel olarak öğretici kitaplardan oluşmaktadır. Farklı konularda bilmediğimiz bilgileri bizlere öğretirler. Düşünce ufkumuzu genişleterek yeni bilgiler edinmemize yardımcı olurlar. Bunlara örnek ders kitaplarıdır. Bu kitapların dikkatli okunmasında fayda vardır.

* Başvuru kitapları

Bu kitaplar içerik olarak bize farklı, değişik yararlı bilgiler sunmaktadır. Ansiklopediler, sözlükler, yazım kılavuzları bunlara örnektir. Bu kitaplarda içerik olarak bilgiler daha çabuk bulunabilirsin diye harf sırasına göre hazırlanmaktadır.

* Meslek kitapları

Adından da anlaşılacağı gibi belirli meslek grupları için hazırlanmış kitaplardır. Mesleklerinde daha başarılı olmak isteyenler bu kitaplardan yararlanabilirler. Bu kitaplar genelde kütüphanelerde mevcuttur.

* Edebi kitaplar

Masallar, öyküler, gezi romanları, şiir kitapları ve anılar gibi bu gruba girer. Bu kitaplar kolay okunur. Okuyan kimseyi düşündürür, dinlendirir ve duygulandırır

* Çocuk kitapları

Bu kitaplar, çocuklar için yazılan kitaplardır. Çocuklara bilgiler verir. Çocukların düşünce ve duygu dünyasını geliştirmekte yardımcı olur.

Kütüphaneler ve kitap ile ilgili özlü sözler

“Kütüphaneler aklın tedavisi yerleridir.” (Diodorus Siculus)
“Bugünün gerçek Üniversitesi bir kütüphanedir.” (Thomas Carlyle)
“Kitapsız bir ev ruhsuz bir vücuttur.” ( Çicero)