T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARAMAN / MERKEZ - Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi

18 Mart Çanakkale ve Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

18 Mart Çanakkale ve Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

 

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

 

18 Mart tarihi kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnettarlığımızı, şükran duygularımızı sunduğumuz kutlu bir gündür. İşte bu nedenle 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir.

 

18 Mart Şehitleri anma günü ve Çanakkale Zaferinin kutlama haftası olarak programlar düzenlenirken, Çanakkale savaşının bu sene 104. yıl dönümünü kutlamaktayız. Her yıl ülkemizde okullar ’da öğretmenler ve öğrenciler tarafından şiirler konuşmalar yapılırken, Kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden tüm insanımız Çanakkale savaşın ruhunu bu güne özel daha iyi yaşamaktadır. Çanakkale cephesinde kahramanlar gibi savaşan ve bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha saygı ile anıyoruz.

 

Millet olarak ecdadımız, yüce tarihimizin her devrinde olduğu gibi umudun tükendiği anlarda tekrar küllerinden yeniden doğmayı bilmiştir. Çanakkale Türkiye Cumhuriyetinin bütün dünyaya karşı tek yumruk olarak harp ettiğimiz en güzel destanların yazıldığı zaferimizdir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunun 104 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı Çanakkale Geçilmez dediğimiz tarihi zaferini anmak için yurdun dört bir yanında törenler etkinlikler düzenlenirken 250 bin şehit verdiğimiz Çanakkale Destanı’nın yıl dönümü, Türkiye’nin dört yanında kutlanmaktadır.

 

Bu zaferdeki üstün liderliği ve komutanlığı ile tüm dünyaya eşsiz bir komutan ve lider olduğunu kanıtlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, büyük zorluklar ve yokluklar içerisinde gelişmiş devletlere karşı kazandığı bu zafer; milletimizin şanlı tarih sayfalarına altın harflerle kazınmıştır. Bu tarih, gerek taarruz, gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en gurur verici ve en parlak sayfalarından biridir. Bu onur dolu mücadelede askerlerimizin galibiyeti ve sonunda düşman devletlerin çekilmesi ile sona erdi. Çanakkale geçilmez denildi. Daha çocuk yaşlarda siperlere giden bu vatanın evlatlarına çok şeyler borçluyuz. Çünkü Türk için önce vatanı gelir. Çünkü Türk cesurdur. Çünkü Türk üç dakika sonra öleceğini bilse bile vatanından taviz vermez.

 

Şimdi 18 Martlarda Türk ulusu Çanakkale şehitlerini yâd ederken kalpleri aynı hislerle dolmaktadır. Coşkudan soluksuz kalırken bu millet, bir kere daha saygı ve minnetle anımsıyor o günleri.

 

Tekrar yeni bir Çanakkale Zaferine ihtiyacımız olmaması için bu ülkede yaşayan her ferdin bu ruh ile çalışması ve ülkemizin müreffeh seviyelere ulaşması için çalışması yeterli olacaktır. 1915 Çanakkale Deniz Zaferinin Türk gençliğine verdiği ilhamdan kuvvet alarak çok çalışması gerekmektedir.

 

Ey Aziz Şehit,
         Bayraklar memleket ufkunu baştanbaşa donatıyorsa sen göğsünü siper ettiğin içindir düşmana, sen canınla beslediğin içindir toprağı. Şimdi biz her 18 Mart geldiğinde, başımız minnetle eğilirken övüncünle doluyor göğsümüz. Söze sığmıyorsun, marşlardan taşıyorsun. Aziz hatıranı gururla yâd ediyoruz.

 

Gurur ve sevinçle kutladığımız Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümünde, ölümleriyle bile yıllar ötesine ders olmayı başarmış Çanakkale şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyor;  Allah bizlere bir daha böyle savaş göstermesin! Ruhları şad, mekânları cennet olsun!

 

Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.

 

                                             Mehmet Akif Ersoy

 

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ
Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,
O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer.

 

Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.
Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak
Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.

 

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.

 

Mehmet Akif ERSOY

 

Çanakkale Zaferi Milletimize kutlu olsun

18-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-201918-03-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.03.2019 - Güncelleme: 18.03.2019 07:56 - Görüntülenme: 449
  Beğen | 6  kişi beğendi